Post Details

Guinness drikker

Guinness er en tørr stout som har sin opprinnelse fra Dublin i Irland og er et av de mest vellykkede ølmerker i verden.  Alle som drar på irsk PUBer har en gradvis forventning at de har Guinness på menyen – Og så klart, har vi det på Dirty Nelly! Men, det er mange fakta rundt Guinness som folk flest ikke kjenne til, så hvis du vil bli klokere på Guinness, les videre!

 

– Her er 10 fakta du sannsynligvis ikke viste om Guinness!

 

1.Guinness er ikke svart farget egentlig

Guinness
Guinness farge

Man hører ofte folk sier at Guinness er en øl av sort farge, men den har egentlig et veldig mørk rød farge (Dark Ruby). Folk drikker vanligvis Guinness inne, derfor er det lett å mistenke at Guinness er svart farget. Så neste gang du tar en Guinness, hold den opp mot sola for å se den ekte mørk rød farge.

Siden vi er på Sunnmøre, kan du heller prøve å holde den mot et sterk lys… Så slipper du å vente til sommeren for å få noe sollys…

 

2.  Det tar 119,53 sekunder for å tappe den perfekte «Pint of  Guinness»

Guinness tapp
Guinness settling

For å få den ekte «Guinness experience» må du være tålmodig, så vær klar til å vente nesten 2 minutter hver gang du skal ha en ny Guinness. Man holder glasset i 45º og tapper kun 3/4 av glasset, deretter må man vente slik at Guinnessen «setter seg». Dette er nødvendig fremgangsmåte for å få den tykke kremaktig toppen, som er en av de kjennetegner på Guinness. Til slutt, fyller man opp glasset ved å tappe motsatt veien, da har du en perfekt Guinness.

 

3.  Guinness bryggeriet i Dublin har leiekontrakt i 9.000 år

Arthur Guinness, oppfinneren av Guinness fant en gammel bryggeri i 1759 som heter St. Jame’s Gate Brewery i Dublin.  Eieren av bryggeriet ville ha 100 pund på forhånd og ville leie ut for 45 pund per måned. Overraskende, greide Arthur Guinness å overtale eieren til å signere en leie avtale for 9.000 år i disse vilkårene.  Den er fortsatt gyldig i dag, og Guinness betaler faktisk 45 pund i leie per måned av lokalet.

 

4. Guinness har veldig lite kalorier egentlig

Det jeg hører mest bak baren er at Guinness er at å drikke Guinness er det samme som å spise mat. Dette er fordi Guinness gir en metthetsfølelse og den har også en fyldig utseende som får folk til å lure. Derfor er det naturlig for folk flest å tro at Guinness har mange kalorier, eller? – Sannheten er at Guinness er veldig lav på kalorier egentlig. En halvliter med Guinness har faktisk kun 125 kalorier, sammenlignet med en halvliter Pils som har 195 kalorier. Så selv om du er på diett, kan du ha ta en Guinness uten å bekymre seg for mye!

 

5. Guinness er ikke et sterk øl

Siden Guinness har en svart farget utseende er det mange som tror at det er et sterkøl. Folk har bare en tendens til å koble fargens densitet til alkoholprosenten, men dette kan føre til noen feiltagelser. Sannheten er at Guinness har en alkoholprosent på 4,2% – Den har faktisk mindre alkoholprosent enn Carlsberg Pils, som ligger på 4,5%. – Hvem hadde trodd?

 

6. Oppfinnelsen av «Guinness Book of Records»

Guinness world records
Guinness World Records

Guinness book of Records var publisert i 1955 og hovedmålet med den var i utgangspunktet å avgjøre tvister og uenigheter på Puber og barer i verden. Alt begynt da Sir Hugh Beaver (CEO for Guinness på den tiden) var på en skytefest i Irland, da han bommet på en golden plover havnet han i en diskusjon om hvilken fugl som var raskeste i Europa. Der oppdaget han at det fantes ingen referanse i bøker eller noen steder om en golden prover var raskere enn en red grouse.  Da kom han opp med ideen om å lage en bok for rekorder for å avklare situasjoner som dette. Boken slo en rekord selv, Guinness World Records er den mest solgte copywrighted bok noensinne.

 

7. Over 10 millioner Guinness halvlitere blir drukket hver dag

Guinness drikker
Obama liker Guinness

Guinness selger masse øl! Hvert år blir det solgt over 850 millioner liter Guinness – altså, ca 1,5 milliarder halvlitere! Man blir nok litt full etter så mange…

 

8. Selv om irene elsker Guinness, så er de på tredje plass når det gjelder Guinness forbruk

Guinness øl
Obama having a pint of Mothers milk

Det er veldig åpenbart at Guinness er en nasjonal stolthet for Irland, likevel er det flere land som drikker mer Guinness enn de. Storbritannia er største markedet for Guinness, der Guinness er den femte mest solgt øltype i hele Storbritannia.

Overraskende nok, så ligger Afrika på andre plass. Det vil si at 40% av alt produsert Guinness blir drukket i Afrika. Nigeria har gått forbi irene i forhold til Guinness forbruk de siste årene, og der finner du også en av de 5 Guinness bryggerier som finnnes i verden. På fjerde plass har vi Kamerun og på femte plass har vi USA.

 

9. Irlands største turist attraksjon

Den opprinnelig Guinness bryggeriet i Dublin, St James Gate, er Irlands mest populær turist attraksjon per dags dato. Hvert år er det over 1 million mennesker som besøker bryggeriet for å finne ut mer om hvordan Guinness er laget og lære mer om historien bak det kjente varemerke. Så neste gang du planlegger ferien, kan dette være en opplevelse!

 

10. Det går mye Guinness i St. Patrick’s day

Guinness i saint patricks day
Guinness tradisjon i St. Patrick’s Day

Saint Patrick’s day er en irsk tradisjon som blir feiret over hele verden, så naturligvis vil mange drikke den irske Guinness, men hvor mye egentlig? I Mars 2017 gikk det over 13 millioner halvlitere av Guinness! – Nå vet du iallefall hva du skal drikke på neste Saint Patrick’s day!

 

-Håper dere likte innlegget! Husk at «sharing is caring», så del med vennene dine! Nå er du iallefall klokere på Guinness enn mange av dem!

2 thoughts on “10 Fakta om Guinness du sannsynligvis ikke viste om”

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *