Post Details

Irish Coffee er en velkjent irsk drink som er kjent i alle verdensdeler. Blandingen av irsk whisky, brunsukker og kaffe som går gjennom kremen varmer opp sjelen til alle som drikker den. – Selv om det er veldig mange som vet hva en Irish Coffee er for noe, finnes det like mange som ikke vet hvordan den drinken ble oppfunnet. Det kan du lese mer om her!

 

Historien bak Irish Coffee

Helt til midten av 1900-tallet var det fremdeles vanlig at transatlantiske flygninger foregikk med store vannfly. En kald vinterdag landet en av dem på fjorden utenfor Foynes, i nærheten av den irske byen Shannon. Flyet hadde vært underveis fra New York i 18 timer, og passasjerene var både trøtte, kalde og slitne. Det hjalp heller ikke at de ble fraktet i åpne joller den siste biten inn til terminalen på kaien.

Der sto Joseph Sheridan klar. Han var kokk på den vesle restauranten som pleide å være passasjerenes første møte med Irland, og han visste at de trengte noe varmt å drikke. Men te, som irene selv foretrakk, var ikke noe for folk fra USA, så han pleide å lage en god kopp kaffe til dem.

Når det var spesielt kaldt, slik som på denne dagen, pleide irene å ha en skvett med whisky i teen. Sheridan lot seg inspirere, så han helte whisky i kaffen han serverte til amerikanerne, med sukker og krem på toppen. Ansiktene lyste opp i glede og overraskelse, og Sheridan visste at han var inn på noe. Da spurte en amerikaner om det var bazillion kaffe han laget, og da svarte Sheridan – It’s an Irish Coffee. Begynnelsen på en historie som fortsetter idag.

Så Irish Coffee ble oppfunnet av Joseph Sheridan i en flybase som tok i mot mange VIP passasjerer fra USA. På den tiden var det mye trafikk i Foynes og mye ventetid, så slitne passasjerer måtte ha noe godt og varmt for å få opp humøret – Der kom ideen for den Irish Coffee vi kjenner til i dag.

Hvordan ble Irish Coffee kjent i resten av verden?

Ti år senere satt en av passasjerene, forfatteren Stanton Delaplane, sammen med vennen Jack Koeppler hjemme i California. Jack eide restauranten Buena Vista i San Fransisco, og sammen prøvde de å gjenskape den irske kaffen. Men de fikk det ikke til og ga nesten opp, før de bestemte seg for å dra til Shannon, der det i mellomtiden var blitt bygd en ordentlig flyplass.

Der fant de ut at de bare kunne oppnå den ekte smaken ved å bruke ekte irsk whisky, og det tok de med seg hjem. Buena Vista ble raskt kjent for sin irske kaffe etter at Joe Sheridan (oppfinneren av Irish Coffee i Irland) begynt å jobbe i Buena Vista, og derfra spredte den seg til resten av verden. Den dag i dag serverer Buena Vista fremdeles omkring 2000 kopper Irish Coffee om dagen.

Original Oppskrift

Her er den original oppskriften av Irish Coffee som var lagd av Sheridan:

Oppskriften:

 • 2,5 cl Irsk whisky
 • 2 skjeer brunsukker
 • Kaffe
 • Pisket krem

Begynn med 2 skjeer brunsukker i glasset, legg til kaffen og rør sammen ingrediensene frem til sukkeret har smeltet. Legg til irsk whisky og rør igjen for å blande alt sammen. Til slutt, legg til kremen veldig forsiktig på baksiden av ei skje, slik den legger seg på toppen av glasset og ikke blandes med kaffen. – Og Ta-da! der har du den original Irish Coffee.

-Vi bruker stortsett den samme oppskrift på Dirty Nelly, bare at vi bruker mer whisky og en annen vri som gjør at den blir den berømt Nelly’s Irish Coffee! 🙂

Nå vet du mye mer om Irish Coffee enn vennene dine! Så det er bare å dele kunnskapen! 

Hilsen

Team Nelly

 

 

2 thoughts on “Slik ble Irish Coffee oppfunnet”

 1. I stort sett är det en korrekt framställning men det är några ting som kunde ha klargjorts. Foynes var på 1930-talet en liten håla i en fjord längst sydväst på Irland. Joseph Sheridan ägde den lokala puben som enligt uppgift var tämligen enkel. Men platsen var känd för Foynes Radio som var en kustradiostation som långt in i modern tid var betydelsefull för sjöfarten.

  Pan American startade den första passagerartrafiken med flygplan över Atlanten. Från London gick «Flygtåg» till Southampton där sjöflygplanet en Boing 314 Clipper väntade. Första mellanlandning var i Foynes för tankning. Man måste ha absolut fulla tankar för att nå över till nästa mellanlandning som var Botwood på Newfoundland. Därifrån fortsatte man till Shediac Bay i New Brunswick och sista etappen gick till New York.

  Stoppet i Foynes var mellan 1 och 2 timmar. Passagerare på planet var den tidens «vackraste människor» och Sheridan var kreativ nog till att uppfinna «irish Coffee» för att servera till dessa i sin enkla pub.

  Efter kriget hade flyget utvecklats så man baserade sig på landflygplatser och Foynes användes inte mer. Men man måste fortfarande mellanlanda för tankning på vägen mellan London och New York. Men de som drev restaurang och bar i Shannon var affärsmässiga nog till att kopiera idéen med Irish Coffe. Shannon
  kan inte beskrivas som närbeläget till Foynes. Men det ligger långt väst på Irland.

  Den som är intresserad kan besöka «Flying Boat Museum» i Foynes där man har bevarat en 314 Clipper bland mycket annat. Radiostationen i Foynes är nedlagd sedan länge.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *